Fredrikstad feirer i hele år!

I hele 2017 vil Fredrikstad feire at vi er 450 år i år med store og små aktiviteter innen blant annet kultur, kunst, idrett, utstillinger og foredrag. Den offisielle hovedfeiringen varer i hele elleve dager i september.

Hele byen og hundrevis av aktører skal sammen jubilere, gjennom små og store arrangementer hele året. Noen er i regi av kommunen, mens flere er av og med byens mange spennende aktører.

– Frederikfesten, byens offisielle hovedmarkering, er en utvidet utgave av tidligere Frederiks dag, og vil i jubileumsåret vare fra 7.-17. september. Her vil det skje spennende aktiviteter for alle og enhver gjennom hele feiringen, blant annet innlemmes litteraturfestivalen “Ord i Grenseland” som en del av feiringen, og stiller med et eget innholdsrikt program. Det blir og et hyggelig gjensyn med en nyoppusset versjon av Byoperetten kan Irene Østbø, prosjektleder for byjubileet fortelle.

9. september arrangeres Møteplass 2017 i Kirkeparken i regi av KorLUREN, en møteplass på tvers av kulturer med dialogmøte, aktiviteter i domkirkeparken der du blant annet kan oppleve somalisk dans koblet til norsk hardingfele, og mye annet spennende. Denne dagen er det også mange fine opplevelser og aktiviteter i Gamlebyen og samme kveld er den store jubileumskonserten på Tollbodplassen med Tommy Tokyo & De Bipolare, CC Cowboys og Aunt Mary.

12. september er selve bursdagen til byen vår. Det er mange fine opplevelser og aktiviteter som planlegges denne dagen. Blant annet kan du oppleve lyd- og lysinstallasjonen “Lucid Dream” med Nils-Petter Molvær og Beate Schüler ved 2. dam i Fredrikstadmarka. På Biblioteket spiller Det Norske blåseensemblet til vampyrklassikeren “Nosferatu” fra 1922, som vises på filmlerret.

Cirkus Cirkör og Barnas Isegran

I samarbeid med Østfold kulturutvikling har kommunen igjen invitert de anerkjente nysirkusaktørene Cirkus Cirkör med den tankevekkende og spektakulære forestillingen «Limits» som spilles på Blå Grotte fra 14. september. Denne dagen ankommer også den russiske skuten MIR, som er det tredje største i verden.

– Suksessen Kulturnatt, der alle byens kulturaktører vil prege bybildet gjennom en hel kveld og natt, vil arrangeres fredag 15. september, med blant annet stor ungdomsscene på Flesketorget, konsert med Det Norske blåseensemblet i Domkirken, Maratonkonsert i Bibliotekets Aula og så mye annet spennende det er umulig å ramse opp, men alt er gratis,, kan Østbø fortelle nærmest på ut- og innpust. Og fortsetter;

– Lørdag 16. september er det handelens dag på ulike handelssteder i hele Fredrikstad og spennende aktiviteter i Gamlebyen og søndag 17. september vil Barnas Isegran, festgudstjeneste i Domkirken, konsert i Glemmen kirke og FFK-kamp, være noen av aktivitetene, legger hun til.

Idrettsfest i august

Idretten er langt fra glemt. Selve åpningen av jubileet var i samarbeid med Fredrikstad Winter Classic i januar. 19. august er det klart for «Idrettsfesten 450» med fire gigantiske idrettsarrangement; VM i seiling på Hankø, NM i Bueskyting i Gamlebyen, Jackon Triatlon i sentrum og sykkelrittet Ladies Tour of Norway. Her vil det være en hotspot-arena på Tollbodplassen som samler det hele, med bespisning og resultatservice. TV2 vil ha livesending fra arrangementene.

– Og dette er bare litt av hva som skjer gjennom dette jubileumsåret. Få også med deg Tweed Run, musikalen Hans Nielsen Hauge, bokutgivelser, lansering av jubileumsfrimerke, festivaler og små og store arrangementer. Følg med på jubileets nettsider og Facebookside for oppdatert info og program gjennom året og for hovedfeiringen av Frederikfesten 7.-17. september – det er mye mer som skjer enn det som får plass her, avslutter jubileumssjefen.

Se jubileumskalender på jubileets hjemmesider, og følg med på sosiale medier for oppdateringer.

www.fredrikstad450.no

June 5, 2017