Fra Osborne United til Bundesliga og Landslaget

Christian Berge har opplevd det meste på håndballfronten; Bak seg har han mange år i Bundesliga, nå er han trener for landslaget, og Elverum gutter 2005.

Faren Frank startet opp håndballklubben Osborne United i Trondheim sammen med venner da Christian Berge var 8 år. På laget spilte også storebrødrene Ben og Thomas. Klubben besto i nesten 20 år, lenge etter at Christian hadde gått lange steg videre. Først et par år i Viking, så syv år i Flensburg, med 63 landskamper for Norge. Den gang landslagstrener Christer Magnussons sa den gang dette:

– Nordmenn har god peiling på hva Ole Gunnar Solskjær betyr for Manchester United. En tilsvarende posisjon har Christian Berge i Bundesliga, verdens tøffeste liga. Det skjønner ikke nordmenn, og det er synd.

Viktig å ha det moro

I dag er han landsslagstrener her hjemme og trener i tillegg Elverum gutter 2005. Så hvordan kommer en guttunge fra Trondheim seg til elitespill i Bundesliga og ender opp som landslagstrener?

– Dit har jeg kommet fordi jeg har hatt det moro. Det må være første bud uansett; du må synes det du driver med er gøy. Samtidig mener jeg at om du vil bli god, så blir du det. Da trener du til du er det, samtidig som du har det moro, selvfølgelig.

Berge spilte i Flensburg fra 1999 til 2006. I 2004 fikk han diagnosen lymfekreft, og måtte gjennom cellegiftbehandlinger. I 2006 måtte han legge opp, kroppen orket ikke håndball på det nivået lenger.

– Klart det var surt, rent idrettsmessig. Det er ille når man ikke kan gjøre det man har lyst til lenger. Men håndballspillet er fascinerende og jeg elsker å jobbe med mennesker, så har jo alltid visst at jeg skulle bli trener en gang.

At han nå ser kampene fra sidelinjen gjør ikke så mye.

– Jeg er jo veldig glad i konkurranse, og det får jeg jo også fra sidelinja. Det er hardt arbeid, både som spiller og trener, men jeg er jo så heldig å få drive med det jeg er glad i. Det er akkurat sånn jeg vil ha det, for det er krevende å bli best.

Landslaget trener etter de tre ordene vilje, lojalitet og nøyaktighet. Slagordet deres er det Sør-Afrikanske ordet Ubuntu, som betyr samhold. Dette er kjernen i deres filosofi. Også guttelaget har adoptert det samme slagordet.

Landslagstreneren var på Fredrikstad Cup for første gang i fjor, da med guttelaget Elverum gutter 2005, som også kommer i år.

– Vi kom til sluttspillet, men når de er så unge bryr jeg meg ikke om plassering i det hele tatt. Vi har fokus på å ha det gøy.

Og inntrykket av Fredrikstad Cup?

Det var fantastisk å se så mange barn som hadde det moro med håndball. Et veldig bra arrangement. Vi storkoste oss og hadde fantastiske dager. Nå gleder vi oss til å komme tilbake og håper på like fint vær

NB! Du kan møte Christian Berge i løpet av håndballfesten. Følg med på våre Facebook sider for informasjon om tid og sted.

Foto: Aftenposten / Signe Dons

Tekst: Trine Sirnes
Foto: Aftenposten / S. Dons

 

June 1, 2017